Wielu przedsiębiorców wychodzi z założenia, że zastosowanie właściwej chemii to jedyna konieczna inwestycja, która sprawi, że w razie wizyty sanepidu restauracja nie zostanie obciążona żadnymi karami pieniężnymi lub nawet zamknięta. Zresztą podejście to nie dotyczy tylko branży gastronomicznej – także w przemyśle czy szkolnictwie tego typu myślenie jest nagminne.
Sprawdź, czy warto stawiać na przemysłowe środki czystości
Przemysłowe środki czystości same z siebie nie zapewnią odpowiedniego stopnia higieny! Czego jeszcze potrzeba więc, by nie bać się niespodziewanej kontroli?
Akcesoria i sprzęt
Każdy świadomy właściciel danego obiektu prędzej, czy później zda sobie sprawę, że podstawą dobrego czyszczenia jest odpowiedni sprzęt. Przemysłowe środki czystości są zresztą z reguły przeznaczone właśnie do użycia z konkretnymi rozpylaczami czy myjkami – tylko wtedy są w stanie osiągnąć maksimum swoich możliwości czyszczących. W poszukiwaniu optymalnych rozwiązań należy zapoznać się z ofertą firmy produkującej te, z których korzystamy, lub zasięgnąć porady u dystrybutora.
Plan sprzątania
To kolejny bardzo istotny element układanki. Po pierwsze układając go należy pamiętać o tym, że niektóre przemysłowe środki czystości nadają się tylko i wyłącznie do pewnych typów powierzchni i pod żadnym pozorem nie wolno ich stosować do innych. Z drugiej strony, dobry plan sprzątania uwzględni także czas konieczny do wysprzątania konkretnego miejsca.
Przemysłowe środki czystości – bez nich ani rusz!
Z jednym należy się zgodzić: bez tych specjalistycznych chemikaliów sprzątanie nie wyjdzie. Dlatego mimo wszystko nie można zapominać o wyborze możliwie najlepszych produktów.